Blogdaki amacım eğitim müfredatında olmayan yada sadece isim olarak belirtilmiş konu ve karakterlere değinmektir.
5 Ocak 2016 Salı
Roma İmparatorluğunda Yemek Kültürü
Not: Roma tarihi hakkında günümüze fazla yazılı belge ulaşmadığından yazılanlar mitlere ve o dönem yaşamış kişilerin aktardıklarına dayanır ve kendi yorumumu içerir.
Romalılar yemeklerini U şeklindeki masalarda yatarak yemeği seviyorlar. Çatal o dönemde bilinmiyor bıçak ve kaşık kullanılıyor. Yemekler önce bütün şeklinde getirilip gösterilir ve parçalayıcı köleler tarafından yemekler elle yada kaşıkla yenebilecek hale getirilir. Yemekler uzun sürelerde ve çok fazla miktarlarda tüketiliyordu. Döneminde yaşamış kişilerin yemek davetleri hakkında aktardıklarına göre; "ziyafetlerde görmemişlik diz boyudur"der. Etler ya ateş üzerinde yada haşlanmış olarak tüketiliyor. Peki romalılar ne yerler ? Yine davetlere katılanların aktardığına ve tasvirlerine göre;
Başlangıç ve mezeler; Yumurta, peynir, sütle beslenmiş salyangoz, balık ve haşlanmış sebze tabakları
Ana yemek; Kurutulmuş domuz, geyik eti, keçi, yaban tavşanı, flamingo dili ve papağan(romada kuş eti çok seviliyor ve papağan için bal, hurma ve susamla hazırlanan bir yemek tarifi veriliyor)
Tatlılar; Şaraplı ballı kurabiye ve meyve tabakları
Gün içinde bolca şarap tüketiliyor. Şarapları çok koyu olduğu için su yada bal katılarak inceltiliyor. Çoğu evde mutfak yoktur ve yemek için restoranlara gidilir. Arap ve asyalı tüccarların etkisi ve daha sonraki dönemde Amerika kıtasının keşfiyle birlikte portakal, limon, vanilya, çikolata, domates, patates gibi ürünlerle çok sonraları tanışıyorlar.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder